Wijnbar in Haarlem

Een goed glas wijn laat zich op de vele terrassen die Haarlem rijk, goed wegdrinken. Houd je van een goed glas wijn, dan lees je in dit artikel wat precies de leukste en beste locaties en gelegenheden zijn in Haarlem voor het proeven en drinken van een glas wijn.

Hierbij hebben we vooral de nadruk gelegd op de vele wijnbars die Haarlem rijk is. Een wijnbar kun je vergelijken met een ouderwetse kroeg, alleen dan in een modern jasje gestoken. Zo heeft een echte wijnbar bijvoorbeeld niet alleen veel meer keuze wanneer het aankomt op de verschillende wijnsoorten, er is ook gewoon een goed biertje aan de bar te bestellen.

Daarnaast hebben wijnbars vaak een aantal mogelijkheden voor wat entertainment. Denk hierbij aan een snookertafel, een biljartzaaltje of een dartbord. Verder is de muziek in een wijnbar vaak wat internationaler dan in een gewone Hollandse kroeg en komt er publiek van alle leeftijden.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Verschillende soorten wijnen

Het mag duidelijk zijn dat het in een wijnbar vooral allemaal om de wijn draait. Naast de veelvoorkomende wijnen, die men in vrijwel elk restaurant kan bestellen, worden wijnen die in een wijnbar gedronken worden geïmporteerd vanuit alle delen van de wereld. Zo kom je wijnen uit Spanje en Portugal in een wijnbar tegen, maar zijn ook de meer exclusievere te verkrijgen. Hierbij denkt men bijvoorbeeld uit dure geïmporteerde wijn uit Australië, die wereldwijd geroemd wordt om de volle smaak. Ook wijnen uit Argentinië en zelfs wijnen uit de Verenigde Staten van Amerika zijn in een goede wijnbar terug te vinden.

Wijnlokaal versus wijnbar

Een wijnlokaal lijkt op het eerste gezicht misschien gewoon een andere benaming voor een wijnbar, maar er zit wel degelijk verschil tussen een wijnlokaal en een wijnbar. Een wijnbar is zolas gezegd te vergelijken met een ouderwetse kroeg.

Er zijn hapjes, er is muziek en men kan er naast een goed glas wijn ook gewoon een biertje van de tap bestellen. Veel wijnbars hebben zelfs een complete menukaart waar men van kan kiezen. Je kunt dan je lunch of diner combineren met een van de vele wijnen die in de wijnbar aanwezig zijn. Bij een wijnlokaal is het allemaal wat somberder dan in een wijnbar. Natuurlijk is er een muziekje, maar een menukaart ontbreekt vaak.

Ook ligt het acccent in een wijnlokaal echt op het drinken van wijn. Wijnlokalen zijn vooral bekend van de vele proeverijen die men er organiseert. En daarmee hebben we gelijk het belangrijkste verschil van de herkomst van wijnbars en wijnlokalen benoemd. Een wijnlokaal draait het allemaal om het kennismaken met wijn, terwijl een wijnbar meer gericht is op eten, drinken en gezellig met elkaar samenzijn.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

De wijnbar in het hotel bezoeken

Omdat er door heel Haarlem heen vreselijk veel wijnbars te vinden zijn, is dat een beetje overgeslagen naar de verschillende hotels die er in de stad aanwezig zijn. Waar je in andere steden meestal alleen een restaurant tegenkomt waar je kunt dineren of ontbijten, vind eje in Haarlemse hotels vaak ook een kleine wijnbar, speciaal voor de liefhebbers die met bijvoorbeeld zakenpartners willen genieten van een wijntje. Hotels hebben de mogelijkheid om wijnen van over de hele wereld te importeren en een select aantal hotels in Haarlem staan erom bekend dat zij dat zien als een prestigekwestie. Ben je van plan om tijdens je bezoek aan Haarlem te overnachten in een van de vele hotels die de stad rijk is, stap dan zeker eens de wijnbar van het betreffende hotel binnen.

Waar vind je wijnbars in Haarlem

Wijnbars in Haarlem zijn door de hele stad heen verspreid. We gaven al aan dat Haarlemmers behoorlijk dol zijn op een bezoek aan een wijnbar, dus in elk stadsdeel zijn er wel een paar wijnbars gevestigd.

De meeste wijnbars zijn echter te vinden op de twee meest bezochte en populairste locaties van de stad, namelijk de oevers van de rivier het Spaarne en de oude binnenstad van Haalrem, met prachtige grachten. Kenmerkend voor de wijnbars die aan het Spaarne zijn gevestigd, is dat ze vrijwel allemaal een schitterend uitzicht bieden op alle bedrijvigheid die zich op en rondom de rivier voordoet.

Daarnaast beschikken de wijnbars die aan het Spaarne gevestigd zijn, vrijwel zonder uitzondering allemaal over een lekker terrasje. In de lente- en zomermaanden zitten die vaak vol met dagjesmensen die de omgeving van Haarlem verkennen en tussendoor willen genieten van een goed glas wijn.

Wijnbars in de binnenstad van Haarlem

Wijnbars die in de binnenstad gevestigd zijn hebben ook zo hun eigen karakteristieke kenmerken. Een van de meest gewaardeerde is wel het feit dat de wijnbars die aan de grachten gevestigd zijn een soort van serene rust geven, terwijl de wijnbars aan de grote markt van Haarlem een soort van tegenovergesteld effect hebben.

Het gebied rondom de grote markt is vol bedrijvigheid en geliefd om vanaf een terrasje eens alles goed in je op te nemen. De grachten daarentegen zijn rustig, maar omdat er toch op het water van alles gebeurd, zeker niet saai.

Aan de grote markt bevinden zich de wat grotere wijnbars van Haarlem, terwijl men aan de Haarlemse grachten vaak de wat kleinere en knusse wijnbars vindt.

Waar rekening mee houden bij een bezoek aan een wijnbar?

Wie een bezoek aan en wijnbar wil brengen zal eerst eens goed moeten nagaan of men te maken heeft met een echte wijnbar waar men ook wat kan eten of dat men een wijnlokaal voor ogen heeft. Wil je alleen maar verschillende wijnen proeven, vervolgens een keuze maken en daarna wat wijnflessen inslaan van de wijn die je hebt gekozen,dan ben je bij een wijnlokaal aan het juiste adres. Ga je liever met wat vrienden, collega’s of familie een goed glas wijn drinken en daarbij ook een maaltijd bestellen, dan is een wijnbar je beste keuze. Verder let je er natuurlijk op dat je niet teveel drinkt, zeker niet wanneer je met de auto naar een wijnbar gaat.