High tea in Haarlem

Het is een bekend verschijnsel: samen met collega’s de dag afsluiten onder het genot van een drankje. Vaak gebeurd dat in de teamkamer of andere gezamenlijke ruimte en doorgaans wordt daarbij een wijntje, biertje of wat frisdrank gedronken.

Wie eens iets geheel anders wil om de dag samen in een bijzondere sfeer af te sluiten, kan er echter ook voor kiezen om eens een high tea te organiseren. Een high tea heeft veel weg van het bekende borreluurtje, alleen draait het bij een high tea vooral om het drinken van thee, in combinatie met het eten van kleine hapjes.

Die hapjes bepaal je natuurlijk zelf en kun je ook gewoon kopen in de winkel of laten bereiden door een restaurant of een cateraar.

High teas zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Steeds vaker worden vergaderingen of presentaties uitgevoerd tijdens de ongedwongen sfeer van een high tea.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Waar komt de high tea vandaan?

Een high tea is oorspronkelijk ontstaan in het Verenigd Koninkrijk/ Daar was het onder met name de elite gebruikelijk om tegen het eind van de middag, samen met vrienden een kopje thee te drinken en daar dan gelijk een klein hapje bij te eten. Aanvankelijk was onder deze elite de high tea bekend als ‘afternoon’ tea omdat het evenement zich tegen het eind van de dag afspeelde, zo rond de klok van vijf uur. Later namen ook gewone werklui het gebruik over. Zij gebruikten de high tea niet zozeer voor de gezelligheid, maar uit praktische overwegingen. Omdat het avondeten in Engeland vaak later plaatsvindt dan in Nederland, pas rond een uur of 8, was de high tea een goed alternatief om de periode tussen het eind van de werktijd en het avondmaal te overbruggen. Het gebruik van een high tea om de periode tussen het einde van de werkdag en het avondmaal te overbruggen, is inmiddels vervaagd. Een high tea is tegenwoordig een gezellige bijeenkomst waar men samen een kopje thee drinkt, terwijl men van allerlei hapjes geniet.

Een high tea nuttigen in Haarlem

Haarlem heeft een groot aantal mogelijkheden voor het organiseren of bestellen van een high tea. De eerste is natuurlijk gewoon een high tea op kantoor of thuis organiseren. Maar daar kleven nogal wat nadelen aan.

Een high tea is meestal bedoeld voor een groep mensen, dus er moet behoorlijk wat ingeslagen worden. Dat vergt voorbereiding en men heeft ook schalen en bestek nodig.

Een andere en betere oplossing is een high tea laten organiseren door bijvoorbeeld ene cateraar.

Die hebben de nodige ervaring in huis en leveren de high tea inclusief alle benodigdheden, zoals borden en presenteerbladen.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Tot slot kun je ook samen met collega’s, vrienden of familie gewoon bij een van de vele restaurants terecht die in Haarlem te vinden zijn. Daar vind men vaak direct vanaf de menukaart verschillende hapjes die samen kunnen worden besteld bij een high tea. Ook sommige hotels en restaurants bieden de mogelijkheid aan om een high tea te organiseren. Vaak hebben zij hiervoor genoeg ruimte in het restaurant zelf of kunnen ze een speciale ruimte voor je inrichten waar de high tea gebruikt kan worden

Een high tea aan het Spaarne

Het Spaarne is de rivier die door vrijwel heel Haarlem heen stroomt en aansluit op de vele grachten die Haarlem rijk is. De oevers van het Spaarne zijn volgebouwd met restaurantjes en hotels die een ideale mogelijkheid bieden voor het organiseren van een high tea.

Deze gelegenheden hebben als grote voordeel dat zij, in tegenstelling tot veel andere restaurants en hotels in de stad, vaak over een grote tuin beschikken.

Daar kan de high tea worden georganiseerd en dat is een uitkomt wanneer men bijvoorbeeld voor zeer grote groepen mensen een high tea wil organiseren.

Het grootste voordeel van een high tea aan de oevers van het Spaarne, is echter het uitzicht op de rivier en alle bedrijvigheid die op en rondom het Spaarne plaatsvindt.

Er is altijd wel wat te beleven en de omgeving is werkelijk prachtig.

Een high tea organiseren rondom de vele locaties aan het Spaarne is alleen om die reden alleen al van harte aan te bevelen.

High tea in de binnenstad van Haarlem

Een andere toplocatie om van een high tea te genieten zijn de vele restaurantjes en eettentjes die men in de binnenstad van Haarlem kan vinden. Vooral in het gebied rondom de grote markt zijn er veel restaurants te vinden die zeer geschikt zijn om nee te strijken en gezamenlijk een high tea te nemen.

Een aantal van deze restaurants beschikken over een groot terras, zodat je niet alleen in de winter en herft, maar zeker ook in de lente- en zomermaanden, lekker kunt genieten van een high tea. Zoals gezegd kunnen restaurants deze high tea vaak geheel voor je verzorgen. Er kan een aparte ruimte voor je groep worden ingericht en de hapjes die tijdens de high tea worden geserveerd, kun je helemaal zelf bepalen.

Ook is het gewoon mogelijk om niet alleen thee, maar ook andere versnaperingen tijdens de high tea te gebruiken. Immers, was het vroeger uitsluitend thee dat tijdens de high teas werd gedronken, daar is tegenwoordig geen sprake meer van. Ook koffie, wijn of andere dranken kunnen gewoon gedronken worden bij deze gelegenheid. Een high tea is een prima manier om samen met collega’s de dag af te sluiten. Maar het is ook mogelijk om bijzondere gelegenheden, zoals een verjaardag met een high te af te sluiten.

Tijdig reserveren

Een high tea gebruiken,met collega’s, vrienden of familie wordt steeds populairder. Meer en meer restaurants stellen zich hierop in en vrijwel elk restaurant heeft wel een aparte menukaart met hapjes waaruit men kan kiezen. Het is echter wel belangrijk dat wie een high tea wil organiseren, dit tijdig met het restaurant doorneemt. Zo weet je zeker dat je voldoende tijd hebt om iedereen uit te nodigen en dat er voldoende tijd is voor het restaurant om de ruimte waarin de high tea wordt gebruikt, helemaal verzorgd in te richten.