Ontbijten in Haarlem

Het ontbijt wordt door veel mensen gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Of dat werkelijk ook zo is, laten we hier even in het midden. Feit blijft wel dat de dag met een volle maag beginnen, een stuk meer productiviteit oplevert, dan wanneer men zonder ontbijt naar de werkplek gaat.

Ontbijten heeft echter meer dan de enkele functie van voeding tot je nemen. Het is ook een sociale gebeurtenis. Immers, samen met elkaar en de kinderen de dag beginnen met een goed ontbijt aan de keukentafel, stelt jou, je partner en de kinderen in staat om op het gemak eens de dag door te praten, zodat iedereen goed voorbereid de deur uit stapt.

Ontbijten kan natuurlijk op verschillende manieren en op verschillende locaties zoals bij Guus koffie. De meeste mensen ontbijten gewoon thuis aan de keukentafel, maar wie daar geen tijd voor heeft of een ander patroon hanteert, kiest er bijvoorbeeld voor om te ontbijten in een restaurant of onderweg door een broodje te pakken bij de kiosk op het station.

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Het ontbijt overslaan is een slecht idee

Ondanks dat vrijwel iedereen het belang van een goed en stevig ontbijt kent, slaan steeds meer Nederlanders het ontbijt in het geheel over. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Zo kan het natuurlijk zijn dat je in de avond of nacht werkt. In dat geval zul je er een geheel ander eetpatroon op nahouden en vaak geen zin hebben om na een late nachtdienst eerst een ontbijt te nemen, voordat je je bed in duikt.

Terecht, want slapen met een volle maag is heel onverstandig. Je lichaam krijgt bij het eten van voedsel namelijk allerlei signalen die aangeven dat er gewerkt moet worden. Die signalen zorgen ervoor dat je aan slapen niet echt toekomst, aangezien je lichaam bezig is met het verwerken van je maaltijd. Een andere reden waarom mensen het ontbijt overslaan, is omdat zij graag wat later eten en dan ook een stuk uitgebreider de maaltijd nuttigen. Hiervoor gebruiken ze vaak een brunch, wat een combinatie is van gerechten die men tijdens het ontbijt neemt en gerechten die men eet tijdens de lunch. Een brunch is een prima reden om het ontbijt uit te stellen, alleen niet te vaak.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

Ontbijten in een restaurant

Een van de meest relaxte plekken om een vers ontbijt te bestellen, is natuurlijk een restaurant in de buurt. Stap eens een halte eerder uit voordat je op het werk arriveert en schuif aan bij een ontbijttafel in een restaurant en geniet van een bijzonder ontbijt.

Restaurants in Zandvoort bijvoorbeeld die naast die van Boudoir By Sara hebben vrijwel allemaal een goede en vaak uitgebreide menukaart voor het ontbijt. Dat betekent dat je in principe dus elke dag eens wat anders kunt proberen en dus ook zeer afwisselend zult eten. Naast de restaurants kun je ook terecht in veel hotels.

Die maken sowieso voor hun gasten al een ontbijt klaar en bij de meeste hotels kun je zonder problemen aanschuiven aan de ontbijttafel.

Ontbijten in de binnenstad van Haarlem

Woon of werk je in de binnenstad van Haarlem, of bezoek je Haarlem en bevindt je accommodatie zich in de binnenstad van Haarlem, dan hoef je daarvoor de deur niet meer uit.

In de binnenstad van Haarlem zijn tientallen gezellige restaurantjes, barretjes en andere gelegenheden waar men vaak tegen een zeer klein bedrag een uitstekend ontbijt kan nuttigen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de terrasjes en restaurantjes die rondom de grote markt van het centrum gevestigd zijn. Wie een dagje vrij heeft, begint met een heerlijk en gebalanceerd ontbijt in de binnenstad en trek er vervolgens op uit voor een ochtendje winkelen en mensen kijken.

Modern versus traditioneel ontbijt

Het traditionele ontbijt van twee sneetjes brood met wat kaas of worst en een kopje thee, ligt voor veel mensen heel ver achter zich. Tegenwoordig zijn salades en allerlei andere gerechten om de ochtend mee door te komen, veel populairder dan het bekende sneetje brood. Toch blijft brood voor veel mensen nog wel een belangrijk onderdeel van de maaltijd, alleen dan vaak in een andere vorm. Denk aan het croissantje of een worstenbroodje. Wie graag een kopje thee drinkt bij het ontbijt heeft het tegenwoordig ook niet meer zo op de gewone thee, maar voegt een thee toe met een smaakje. Het ontbijt mag voor veel mensen dan wel nog steeds heel belangrijk zijn, de vorm waarin we ons ontbijt nuttigen is al sinds een aantal jaren behoorlijk veranderd.